De 20 beste tips voor een opgeruimd huis

Opruimtips, er zijn er ontelbaar veel. Ik deel er hieronder maar liefst 20 die jou gaan helpen om te starten met het opruimen van je huis. En dat niet alleen, ze zorgen er ook voor dat je als je je huis op orde hebt, het ook nog eens heel makkelijk opgeruimd blijft.

1. Stel het opruimen niet langer uit, want er komen alleen maar meer spullen bij.

2. Ga voordat je start er even voor zitten om je opruimdoel te bepalen, zo weet je waar je naar toe werkt en blijf je gemotiveerd als je even vastloopt. Schrijf het op een groot vel en hang het op een zichtbare plek, zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt.

3. Begin klein, kies één ruimte of nog beter een stukje van die ruimte om mee te beginnen.

4. Houd de juiste volgorde aan: eerst spullen minimaliseren (en dus keuzes maken), dan sorteren en als laatste stap bepalen of en welke opbergruimte je nodig hebt. 

5. Dus stel het aanschaffen van bakjes, mandjes, extra planken en kasten zo lang mogelijk uit!

6. Heb ik dit nodig, gebruik ik dit echt (en wanneer was de laatste keer dat ik het gebruikte), is het heel & in de juiste maat (als het kleding betreft) zijn goeie vragen die je jezelf kunt stellen.

7. Laat alles, ja alles, door je handen gaan. Raffel je dit af, dan ga je deze spullen waar je op dat moment geen beslissing over neemt een ander moment toch weer tegen komen.

8. Bepaal voor elk item in jouw huis een vaste plek. Zo weet je het te vinden & berg je het makkelijk weer op te bergen. Dat geld niet alleen voor jou, maar ook voor je gezinsleden.

9. Bij twijfel, vraag jezelf dan eens af of het item past bij deze fase van je leven. Zo niet, dan kan het weg. Denk aan hobbyspullen van een hobby die je niet meer beoefent, spullen uit de tijd dat de kinderen klein waren, etc.

10. Stop met het opbergen van onnodige spullen, neem hier zo snel mogelijk afscheid van. 

11. Opgeruimd staat netjes, maar iedereen bepaalt voor zichzelf wat netjes is. Leg de lat niet te hoog door naar andere huizen te kijken van vrienden / plaatjes in magazines. 

12. Begin met het opruimen van je eigen spullen & kom niet aan spullen van gezinsleden. Deze volgen meestal 'vanzelf'. 

13. Gaat het om kleine kinderen, geef eerst het goeie voorbeeld en ga dan samen aan de slag om een systeem aan te brengen in hun spullen. Luister goed naar de keuzes die ze maken, deze zijn vaak zo puur en leerzaam.

14. Bepaal voordat je gaat opruimen waar de spullen die je weg doet naar toe kunnen (kringloop, vuilstort) en zorg ervoor dat je hier ook tijd voor vrij maakt na een sessie. En check ook even de openingstijden, zo gaat de vuilstort vaak op zaterdag op tijd dicht.

15. Om vaste plekken te bepalen, stel je jezelf de volgende vragen: wat is het, bij welke categorie hoort het (soort bij soort) en in welke ruimte wordt het gebruikt?

16. Blijf tijdens het opruimen op de plek waar je bezig bent. Dus ga niet van de ene ruimte naar de andere ruimte lopen. Vind je dit lastig, ‘blokkeer’ dan de uitgang door heel simpel de deur dicht te doen of bijvoorbeeld een stoel in het gangpad te zetten.

17. Spullen die niet thuis horen in de ruimte waar je bezig ben verzamel je op één plek (bijvoorbeeld in een doos of krat) en ga je op een ander moment terug leggen. Het liefst meteen na het opruimen, zodat je het ook echt kunt afronden.

18. Werk uitgestelde beslissingen vandaag nog de deur uit, zoals spullen die stuk zijn en je eigenlijk zou willen laten repareren of dingen die je online zou willen verkopen maar wat er nog steeds niet van gekomen is. Als je gaat voor een opgeruimd huis, kies dan voor de kortste route (recyclen, naar een goed doel brengen, etc.)

19. Vraag om hulp van iemand die van doorpakken weet en waar je stappen mee kunt zetten. Het kan net het zetje in je rug zijn wat je nodig hebt om daarna zelf een volgende opruimklus te doen.

20. Gun jezelf de tijd, opruimen is een proces wat altijd door blijft gaan. En bedenk dat de spullen ook niet in één dag jouw huis binnen gekomen.


Opruimboeken aanschaffen, uren lang heerlijke opruimfimpjes bekijken op social media, discussies hierover voeren met gezinsleden………neem van mij aan, hier is een huis nog nooit opgeruimd van geraakt. Wil je resultaat, dan zal je echt in beweging moeten komen! Ik ben benieuwd: welke tip is voor jou een eye opener en zorgt ervoor dat jij nu echt die eerste stap gaat zetten?

Succes, ik weet dat je het kunt! Stuur me gerust een berichtje.


Hier vind meer blogs over dit onderwerp

Previous
Previous

Waarom je zolder opruimen, die spullen staan daar toch prima?

Next
Next

Rommel in huis opruimen