Waarom je zolder opruimen, die spullen staan daar toch prima?

Gebruik jij je zolder om spullen op te bergen die je nooit gebruikt of misschien maximaal één keer per jaar? Het is zo makkelijk om daar alles uit het zicht ‘even’ neer te zetten, zodat het lijkt alsof het allemaal netjes is opgeborgen. Niks meer aan doen, toch?

 

Zet het maar even op zolder

Maar elke keer als je op de zolder komt realiseer je wat een rommel het is geworden, want ongemerkt zijn er de afgelopen jaren heel veel spullen bijgekomen. ‘Zet het maar even op zolder’ is een standaard opmerking geworden in jullie huishouden. Je blik valt steeds op de onuitgepakte verhuisdozen en je vraagt je af wat er eigenlijk allemaal in zit. En als je eens iets nodig hebt, dan zou je niet weten waar het ligt.

 

Het doel

Misschien wil je de zolder een andere functie geven: één van de kinderen heeft een grotere kamer nodig, je zou graag een logeerkamer maken of een heerlijke werkplek voor jezelf. Dan zullen er eerst keuzes gemaakt moeten worden over de spullen die zich er nu verzameld hebben om ruimte te creëren. Denk voordat je aan de slag gaat eerst goed na over waarom je de zolder wilt gaan opruimen, zodat je makkelijker beslissingen kunt nemen over wat je wilt bewaren en wat weg mag. En doordat je weet waarvoor je het doet blijf je gemotiveerd, ook als je even vastloopt.

 

Maak tijd vrij

Eerlijk is eerlijk, het opruimen van een zolder is vaak niet in één middag gebeurd is. Kies een goed moment waarop je genoeg tijd hebt om alle spullen waar je al jaren niet naar omgekeken hebt door je handen te laten gaan. Kom je veel dingen tegen van vroeger of waar je emotionele waarde aan hecht, spreek dan van te voren met je zelf af dat je deze spullen even apart zet om hier later die week doorheen te gaan. Het is echt niet haalbaar om één voor één alle rapporten, oude tekeningen en foto’s te gaan bekijken, hier een beslissing over nemen & genoeg tijd over te houden voor de overige spullen.

 

Gevoel van ruimte

Door je zolder op te ruimen en deze opnieuw te organiseren, zal je zowel fysieke als emotionele ballast kunnen loslaten. Het geeft je een gevoel van ruimte & bevrijding. En zo maak je niet alleen je huis opgeruimder, maar ook je hoofd.

 

Nog een laatste tip

Is de zolder niet je enige opruimklus, dan kan het verstandig zijn om de zolder tot het laatst te bewaren. Neem eerst een ruimte onder handen waar je sneller profijt ziet, zodat je gemakkelijker de volgende stap zet.


Succes en op naar een opgeruimde en overzichtelijke zolder waar je alleen dingen bewaart waar je en bewuste keuze over gemaakt hebt. Stuur me gerust een berichtje.


Hier vind meer blogs over dit onderwerp

Previous
Previous

Drie goeie vragen voor het maken van keuzes

Next
Next

De 20 beste tips voor een opgeruimd huis