Drie goeie vragen voor het maken van keuzes

‘Maar hoe weet ik nou dat ik de juiste beslissing neem?’ Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt als ik samen met één van mijn klanten aan het opruimen ben. Laten we eens beginnen door het woordje ´juiste´ uit de zin te verwijderen, want het gaat in eerste instantie om het maken van een keuze. En om meteen met de deur in huis te vallen: als het om opruimen gaat is het vaak een kwestie van doen.  

 

Welke dingen in huis gebruik je nou echt.

Neem als voorbeeld de koffiekopjes in je keukenkastje. Je hebt er 20 en je gebruikt er dagelijks maar 2. Soms als je visite hebt of op verjaardagen een aantal meer. Wat zou er gebeuren als je het aantal koffiekopjes eens terugbrengt naar bijvoorbeeld 8? Welke drink je graag zelf uit, welke vind je er leuk uitzien en passen bij de rest van je servies, welke zijn nog heel / niet beschadigd…..een aantal criteria die je mee kunt nemen bij het maken van de keuzes.

 

Spullen hebben niet gevraagd om die emotie.

‘Ja maar, deze heb ik ooit van mijn oma gekregen. Dit kopje dronk ik uit toen ik nog in een studentenhuis woonde. Ach, deze heb ik gekocht op vakantie een aantal jaar terug.’

Allemaal leuke en bijzondere herinneringen, maar neem maar van mij aan dat die blijven. Je doet je oma niet de deur uit, alleen dat ene kopje. Die spullen hebben er echt niet om gevraagd dat je hier emotie aan hangt en het zal er ook niet toe bijdragen dat jij overzicht krijgt in (in dit geval) je keukenkastje.

 

Het is vaak een kwestie van doen.

Wat ik hierboven al schreef: het is soms ook een kwestie van doen, oftewel uitproberen. Waar in huis wil jij ruimte maken en kan je beginnen met het maken van keuzes? Begin klein, zodat je kunt oefenen en je hier stap voor stap steeds beter in wordt. En wat is het ergste dat er kan gebeuren als je iets weg doet? Je laat een kopje vallen en ‘moet’ deze op termijn vervangen of je grijpt een keer mis en je zal iets anders wat je in huis hebt moeten gebruiken om een kopje koffie in zetten (bijvoorbeeld een klein glaasje). Dat valt reuze mee toch?

 

De drie vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van keuzes.

1. Gebruik ik dit regelmatig? Als je na moet denken wanneer de laatste keer was dat je dit item gebruikt hebt, dan is het antwoord nee en is mijn advies om het weg te doen.

2. Is het heel / werkt het nog? Nee, dan kan het weg. Ook als iets al een tijdje stof staat te vangen omdat het defect is, je het zou laten maken maar het komt er niet van, dan kan het ook de deur uit.

3. Past het bij deze fase van mijn leven? Veel van de dingen die we in huis hebben horen bij een andere periode uit je leven. Als het achterin de kast ligt te verpieteren, doe iemand anders er een plezier mee en breng het naar de kringloop. 


Blijf oefenen, ik weet dat je het kunt! Stuur me gerust een berichtje als je kennis wilt maken.


Hier vind meer blogs over dit onderwerp

Previous
Previous

Waarom een opruimcoach inhuren om je te helpen met opruimen?

Next
Next

Waarom je zolder opruimen, die spullen staan daar toch prima?